Voor wie een Tiny house wil kopen dient nu aan diverse voorwaarden te voldoen.
De voornaamste voorwaarden zijn dat de Tiny house nagelvast staat aan de grond, moet er een omgevingsvergunning voor bouwen afgegeven zijn en moet je eigenaar van de grond zijn (of erfpacht, dat mag ook). Zo geeft de Rabobank soms de Groenhypotheek voor tiny house projecten.
Verder kan een persoonlijke lening afsluiten of een doorlopend krediet. Beide zijn wel dure manieren van financieren.
Alle manieren zoals hierboven beschreven vereisen natuurlijk dat je aantoonbare inkomsten hebt, en geen zware BKR registratie. Hierover zo dadelijk meer.
Het is begrijpelijk dat banken niet zo snel een tiny house dat relatief makkelijk te verplaatsen is, want ze willen natuurlijk wel zekerheid. Maar veel tiny houses zijn niet nagelvast, en ook heeft niet iedereen voldoende inkomsten maar daarom ook zeker meer behoefte aan een betaalbare woning met lage woonlasten.
Dus hoe kan iedereen wonen in een betaalbare woning?
Daarover hebben wij natuurlijk lang nagedacht want het is tenslotte ons doel.
De oplossing is een coöperatieve financiering met garantstelling.
Wonen voor Iedereen is een initiatief van de Ecoliving Coöperatie en Stichting Awake. Beide hebben tot doel om voor de minder bedeelden betaalbaar en comfortabel wonen mogelijk te maken en Stichting Awake heeft ook doel om de minder bedeelden te ondersteunen met werk, inkomen en zelfvoorzienend leven.
Hoe werkt de coöperatieve financiering met garantstelling.
Tien tiny house kopers garanderen onderling de betalingen van elke deelnemer. Het is ook mogelijk voor anderen behalve Tiny house kopers om garant te staan zoals ouders of vrienden en familie. Voor een bank of andere financier geeft dit voldoende zekerheid dat er aan de verplichtingen voldaan zal worden en indien nodig de lening wordt terugbetaald.
Het voordeel voor deze manier van financieren voor de deelnemers is ook een vorm van sociale betrokkenheid, want als een deelnemer moeite heeft met betalen dan zullen de anderen negen kunnen helpen grotere gevolgen te voorkomen. Daarnaast is het ook niet van groot belang of je een BKR registratie hebt.
Voor elke coöperatieve financiering wordt een coöperatie opgericht. De coöperatie gaat de overeenkomst aan met de bank of andere financier.
Ook is het mogelijk om certificaten van de Ecoliving Coöperatie te kopen en zo leningen te kunnen verstrekken. Het rendement van deze certificaten is overigens erg hoog.
We informeren banken over deze manier van financieren en hopen met een bank hierover binnenkort concrete afspraken te kunnen maken.
Indien u interesse heeft om hier meer over te vernemen, neem dan contact met ons op.
Comments