top of page

Crowdbuilding, een succesvolle manier om samen een wooninitiatief te realiseren.



Duurzaam wonen in een community in het groen; het is een droom voor velen. Maar waar vind je nou de grond en de mensen om mee te wonen? Mensen die hetzelfde belangrijk vinden als jij en die niet willen blijven dromen, maar echt willen doen. Op hetkanWEL delen we wel eens de oproep van een community in ontwikkeling die op zoek is naar nieuwe bewoners, maar wist je dat er ook een platform bestaat dat projecten aan bewoners koppelt? Wij interviewden Tjeerd Haccou, de oprichter van CrowdBuilding.


“CrowdBuilding is een platform dat mensen ondersteunt die collectief willen bouwen. Dat doen we op een heel praktische manier: het platform verbindt gemotiveerde woningzoekers met een gedeelde woondroom en brengt hen in contact met bouwprojecten, bouwgroepen en bouwlocaties om deze woonideeën ook echt te realiseren. Daarbij bieden we ook praktische ondersteuning om de verschillende stappen van het proces van idee tot uitvoering te doorlopen. Het is een soort ‘Funda’ voor collectieve woonprojecten.”


In Nederland is de bouw van woningen vooral top-down georganiseerd. Tjeerd vertelt. “Het zijn commerciële marktpartijen die grotendeels bepalen hoe we wonen. Het resultaat daarvan is dat woongebouwen worden geoptimaliseerd voor de winst en helaas gaat dat vaak ten koste van woonkwaliteit en duurzaamheid. Je ziet ook in veel nieuwbouwprojecten dat woningen steeds kleiner worden, die leveren per vierkante meter ook het meeste op. Daarnaast worden woningen vaak gebouwd voor stereotype huishoudens. Denk daarbij aan één gezin, student of stelletjes, maar niet voor mensen die graag met anderen willen wonen.


De bewoners bepalen zelf hoe ze willen wonen

“Als mensen zelf mogen kiezen hoe ze willen wonen, dan bouwen ze veel meer een leefplek dan een woning. Omdat ze hun eigen keuzes kunnen maken, kan die plek volledig aansluiten op de wensen en behoeftes van de groep. In tegenstelling tot het maken van winst, staan in dit soort projecten eigenheid, kwaliteit, duurzaamheid en een sterk gevoel van community centraal. En dat is op termijn ook financieel interessant. Een projectontwikkelaar krijgt voor ieder extra zonnepaneel een slechtere businesscase, maar voor een bewoner is het een investering die zichzelf weer terugverdient.

Drive en doorzettingsvermogen zijn cruciaal

“Op dit moment is er in Nederland slechts een handjevol mensen dat als groep gaat bouwen. Ze mobiliseren een groep enthousiaste mensen en gaan dan aan de slag. Het zijn projecten met een enorm lange adem. De initiatiefnemers zijn echt aan het pionieren. Drive en volharding zijn daarbij vaak leidend voor het succes en niet iedereen kan daar zo veel tijd en energie in steken. Daarnaast kan dit op dit moment ook alleen als je eigen geld hebt dat je kunt investeren. Totdat er een omgevingsvergunning is, moet de groep alle kosten voorschieten.”


“Daarnaast is er een veel grotere groep mensen met dezelfde wens, maar die niet het initiatief wil nemen, of misschien zelfs helemaal niet weet dat dit kan. En dat is zonde, want dit soort projecten leiden tot bijzondere woonplekken en woongemeenschappen zoals drijvende buurten, duurzame wooncoöperaties en eco-dorpen.”


( Bron: https://www.hetkanwel.nl/crowdbuilding/ - Asceline de Groot )

9 views0 comments

Kommentare


bottom of page