Netbeheerders moeten het stroomnet flink uitbreiden om aan de stijgende vraag naar elektriciteit te voldoen. In de komende jaren zal daarom een aanzienlijk bedrag worden geïnvesteerd. De overheid ondersteunt deze uitbreiding met een lening van 19 miljard euro. Hiervan wordt 2 miljard beschikbaar gesteld in 2025 en 17 miljard in 2026.
Deze investeringen moeten worden terugverdiend, waardoor zowel huishoudens als bedrijven hogere kosten kunnen verwachten op hun energierekening.
Prijsstijgingen voor huishoudens en bedrijven
De ACM berekent dat een gemiddeld huishouden volgend jaar ongeveer 60 euro meer zal betalen. De totale netbeheerkosten stijgen naar verwachting van 7 miljard euro per jaar nu, naar tussen de 18 en 25 miljard euro in 2050.
Hierdoor kunnen de jaarlijkse transportkosten voor elektriciteit voor huishoudens oplopen van 50 euro nu tot 600 tot 800 euro in 2050. Ook grootverbruikers, zoals industriële bedrijven, krijgen te maken met aanzienlijk hogere kosten.
( Zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij zijn nu en zeker in de toekomst voldoende om volledig offgrid te gaan).
De onvermijdelijke kosten van netbeheer
Netbeheerkosten maken vast deel uit van de energierekening en zijn grotendeels onvermijdelijk. Steeds meer bedrijven en huishoudens stappen over op duurzame elektriciteit, zoals wind- en zonne-energie. Hierdoor stijgt de hoeveelheid elektriciteit die het netwerk moet vervoeren, wat voor extra belasting zorgt. In veel gebieden is het elektriciteitsnet al vol, waardoor netbeheerders moeten investeren in uitbreiding en versterking. Deze forse kostenstijgingen zijn essentieel om de energietransitie mogelijk te maken en de vraag naar elektriciteit bij te houden.
De kans op een alternatief voor de salderingsregeling kan er nog steeds komen.
Dankzij de technologische ontwikkelingen in thuisbatterijen en lithium ion alternatieven met uiteenlopende opslagcapaciteiten is het nu al mogelijk om offgrid te wonen.
Hoe bewuster de bewoner omgaat met zijn energiegebruik, hoe makkelijker de keuze wordt om offgrid te gaan.
Helaas kunnen de nog ruim 400.000 huishoudens die leven in energiearmoede die keuze niet maken en zijn overgeleverd aan de inspanningen van hun woningbouwcorporatie om hun woning beter te isoleren en tochtvrij te maken. Maar de hogere netbeheerkosten zullen niet helpen de energiearmoede te verminderen. Een energietoeslag zal kunnen worden overwogen naast de bestaande huurtoeslag.
Daarom organiseren wij steeds meer Fix jouw wijk acties, om fix jouw wijk teams samen te stellen die deze bewoners kunnen helpen hun energiekosten te verlagen, en ook andere maandelijkse onkosten te verlagen.
Commentaires